Warning: assert() [function.assert]: Assertion failed in /var/www/emomsen.dk/public_html/wp-content/themes/iblog2/functions.php on line 1

Warning: assert() [function.assert]: Assertion failed in /var/www/emomsen.dk/public_html/wp-content/themes/iblog2/header.php on line 1
Likviditetsstyring og betaing af moms | emomsen
okt 20

Alle iværksættere kender det, og har med stor sansynlighed på et eller andet tidspunkt stået i situationen. Det er blevet tid til at indberette moms, og der er ikke likvititet til at betale momsen.

Som iværksætter kan man have en tendens til at lade sig forføre, af tanken om at købs og salgsmomsen jo nok udligner hinanden. Dette er naturligvis også tilfældet i de første par år, mens man stadig er igang med opstarten. Man har måske endda været vant til at få moms tilbage, så det med pludselig at skulle til at betale moms, kommer som en overraskelse.

Salgsmomen begynder at overstige købsmomsen, og det sker i en glidende bevægelse, som stiger fra kvartal til kvartal. I starten kan man klare det fordi beløbene ikke er så store. Men efterhånden, begynder momsen at blive så store beløb at det tømmer bankkontoen. Og I værste fald er der simpelthen ikke penge til at dække momsen. Med meget simple regnskabsprogrammer kan du nemt holde styr på det.

Dette skete for rigtig mange virksomheder under starten på krisen i 2008-2009, hvor Skat helt ekstraordinært forlængede fristen for at tilbagebetale moms med et halvt år. Dette hjalp naturligvis mange virksomheder, det gav iværksættere der ikke havde fået lagt penge til side til at dække momsen, mulighed for at få sparet lidt op.

Men det viste os også et billede af hvor vigtigt det er at følge med virksomhedens udvikling, og ikke bare dække sidste kvartals momsbetaling, med vækst fra nuværende kvartal. Det bliver en ond cirkel, hvor momsen konstant stiger, indtil man rammer et kvartal hvor væksten er faldende, mens momsbyrden fra sidste kvartal, ikke bliver mindre.

Likviditetsstyring eller money management er helt grundlæggende for en virksomheds bæredygtighed. Så husk at få lagt penge til side så du altid kan betale din moms.

Dette kan du gøre på mange måder. Hvis du laver din bogføring løbende, kan du hele tiden se hvor meget skyldig moms du har. Laver du bogføringen engang om måneden kan du også rimelig nemt holde styr på hvor meget der skal betales, og lægge til side til det.

Man kan også lave en aftale med Skat om at få tilsendt et girokort, så man simpelthen (ligesom skat) betaler momsen fast hver måned.

En ting er sikkert, hvis du ikke har en eller anden form for likviditetsstyring, så vil du med stor sandsynlig få problemer den dag væksten svigter. Og med mindre du hedder Zuckerberg eller Brin til efternavn, så skal du nok regne med at det også kan ske for dig.

Det er med din privatøkonomi, som med virksomhedens økonomi. Der skal som minimum lægges til side til forudsete udgifter. Og moms er naturligvis en forudsigelig udgift, som du trygt kan regne med skal betales hvert kvartal/halvårligt. Har du derudover mulighed for at lave en opsparing i din virksomhed, ved at lægge et lille beløb til side hver måned, så gør du allerede mere end langt de fleste mindre virksomheder.

I en krisetid, er det for langt de fleste mindre virksomheder, ikke muligt at lægge side til sådan en opsparing, men de kloge bruger så af den de allerede har bygget op, under bedre tider.

Så kort sagt: (og det er nemmere sagt end gjort)

1. Vær på forkant med momsen, ved at lave bogføringen løbende og lægge til side eller betale faste girkort
2. Forsøg at lave en opsparing som kan tage broden af de værste perioder

Nu har Spanien fået sit bailout, så mangler vi at se hvad der sker med Grækenland. Men når der er blevet rusket godt rundt i det Europæiske træ, så vil vi alt andet lige (forhåbentligt), begynde at se en spirende vækst igen, også i Danmark. Faktisk er det sådan at mange investorer flytter deres penge til Danmark, der anses som mere sikker havn end de fleste andre lande i Europa. Med det sagt, så er det bare med at holde ud. Vi er tættere på de gode tider end vi er på krisens start.

God vind, og husk momsen.

 


Warning: assert() [function.assert]: Assertion failed in /var/www/emomsen.dk/public_html/wp-content/themes/iblog2/comments.php on line 1

Et svar til “Likviditetsstyring og betaling af moms”

  1. Jeg må indrømme at jeg ikke løbende laver mit halvårs-regnskab, men ca. en gang om ugen følger jeg op på hvor mange penge der er gået ind på kontoen og overføre 60% af beløbet til en anden konto. På den måde er der både til moms og skat når det er tid til at skulle betale det. Selvfølgelig har der været nogen udgifter også, som der skal moms tilbage på, så der er normalt et overskud på denne konto når året er om, men det er jo blot en god opsparing.

Skriv en kommentar

preload preload preload